Actueel

Zijn alle Agile projecten succesvol?

Zijn alle Agile projecten succesvol?

De afgelopen 3 jaar is Nederland massaal overgestapt naar de Agile methode voor het bouwen, beheren en implementeren van systemen en processen. Rond de 71% van de organisaties geeft aan soms, vaak of altijd gebruik te maken van de Agile aanpak (bron: Project Management Institute).

In Nederland denken zelfs 76% van de organisaties in 2020 volledig te zijn overgestapt van de traditionele Waterval methode op Agile (bron: KPMG). Overigens zijn er ook landen waar men met het gebruik van Agile achterloopt. Zo wordt uit hetzelfde KPMG rapport duidelijk dat in Nieuw Zeeland, 80% van de organisaties nog steeds vertrouwt op de Prince2 methodiek.

De massale overstap naar Agile is op zich logisch als we deze methode vergelijken met de traditionele methodes. Uit onderzoek blijkt dat Agile projecten 28% succesvoller zijn dan traditionele projecten (bron: PwC. Verschillende onderzoeken tonen verder aan dat de Agile methode communicatie verbetert, teams die ermee werken zich sneller aanpassen aan veranderingen en dat de ROI (return on investment) hoger is, zeker bij kleine tot middelgrote teams.

Nu zijn er natuurlijk ook kanttekeningen te plaatsen. Als projectmanager heb ik eind jaren negentig de massale opkomst en implementatie van Prince2 meegemaakt. En ik ben helaas ook regelmatig in aanraking gekomen met het begrip ‘PINO’ (Prince 2 In Name Only). De invoering van nieuwe methodes of filosofie wordt soms als oplossing gezien van een heel ander probleem. Bijvoorbeeld een management- of cultuurprobleem. Een nieuwe methode kan een vals gevoel van controle en zekerheid geven.

Dit geldt ook voor de Agile methodiek. Tijdens een onderzoek gaf 63% van de geïnterviewden aan dat een botsing van de bedrijfscultuur en de Agile filosofie de belangrijkste oorzaak is van een gefaalde Agile implementatie (bron: VersionOne).
En het blijkt dat 50% van de teamleden meer gemotiveerd wordt door het team succes dan door het succes van de organisatie (27%) of het behalen van individuele doelen (23%) (bron: Atlassian).

Volgens de Gartner Hype Cycle, bereikt Agile project management de piek van opgeblazen verwachtingen. Met andere woorden, problemen met Agile zullen zich de komende jaren kenbaar maken aan de PM gemeenschap (bron: Gartner). Dit zal leiden tot verbeteringen en daarmee tot grotere volwassenheid van organisaties ten aanzien van het gebruik van Agile.

Hoe ziet de verre toekomst van Agile eruit? In 2030 zal kunstmatige intelligentie waarschijnlijk 80% van het routinematige Agile-werkuitvoeren (bron: Smarter with Gartner). Ik ben benieuwd welke methode er tegen die tijd ingevoerd is en welke filosofie er dan omarmd wordt door de PM gemeenschap.

Bart Molendijk
Projectmanager bij TiM

 

Terug naar Actueel