Actueel

Over Ajax, Benfica en projectmanagement

Over Ajax, Benfica en projectmanagement

Deze week zat ik met mijn ‘voetbalkijkvrienden’ een ouderwets boeiende en spannende pot voetbal te kijken. Een echt mannen-avondje, vergezeld van genoeg bier en chips. Beetje ouwehoeren over van alles en nog wat, gewoon lol hebben en het vooral niet over werk hebben. Dat is absoluut irrelevant op zo’n avond.

Na de mooie wedstrijd (met een late 1-0 winst voor Ajax en héééééél veel euforie), hingen we nog wat op de bank, dronken van geluk. Plots brak een van mijn vrienden echter met de stilzwijgende afspraak door mij te vragen met welke speler van Ajax ik als projectmanager eigenlijk het beste te vergelijken ben?

Deze boezemvrienden (een kinderboekenschrijver, een badman, een gitarist, een uitvinder en een gymleraar) hebben werkelijk geen flauw benul wat ik als projectmanager nou eigenlijk dagelijks doe. Als ze soms toch wat vragen, scheep ik ze af met een makkelijke “het upgraden van het Internet”, “iets met de cloud” of nog vager “het uitrollen van software in een organisatie”. Al snel haken ze dan af en dat vind ik verder niet erg.

Maar die vraag om een vergelijking met een speler bleef toch nog bij me hangen, die avond..

Ben ik een soort Onana, de ballentegenhouder. Nee. Ben ik een soort Ziyech dan, de briljante technicus op het middenveld? Nee. Ben ik Dolberg dan, de koele doelpuntenmaker? Misschien de Ligt de alles-tegenhouder, de rots in de branding achterin. Nee. Of dan toch Neres, de invaller die het winnende doelpunt voorbereidde? Ook niet.

Gek eigenlijk. Een voetbalwedstrijd heeft namelijk veel kenmerken van een project;

  • Een duidelijk tijdslimiet met een kop een staart ; 90 minuten.
  • Een duidelijke resultaatsdoelstelling ; minimaal een doelpunt meer maken dan de tegenstander.
  • Een duidelijke kwaliteitsdoelstelling ; vermaak het publiek en zorg dat ze volgende keer weer komen.

Is een projectmanager dan toch te vergelijken met trainer, ten Hag? Dat is toch dè man die tijdens de wedstrijd coacht, bijstuurt, inpraat, escaleert. En ook degene die langs de lijn aanschouwt hoe zijn team acteert, observeert, analyseert. En dat met een ‘situationele’ mix van autoriteit, gedrevenheid, zakelijkheid en lol. Ja, de trainer is denk ik de beste vergelijking met een projectmanager.

BInnenkort is de return, Benfica-Ajax. Ik ga weer kijken met mijn voetbalvrienden en ik heb het antwoord voor ze. Ik kan nu iets beter uitleggen wat ik dagelijks op mijn werk doe.

Proost, op naar de volgende wedstrijd !

Bas van Kan
Projectmanager bij TiM

Terug naar Actueel