Actueel

TiM Projectmanagement en Krav Maga, wat is de overeenkomst?

TiM Projectmanagement en Krav Maga, wat is de overeenkomst?

Een paar maanden geleden heb ik besloten om weer te gaan sporten, in het verleden heb ik veel aan tennis, hardlopen, fitness en paardrijden gedaan, nu wilde ik iets anders.
De keus is gevallen op Krav Maga, voor degenen die hier nog nooit van gehoord hebben; het is een zelfverdedigingsport die oorspronkelijk uit Israël komt, makkelijk te leren omdat het gebaseerd is op natuurlijke reflexen en geschikt voor jong, oud, man en vrouw.

Tijdens de trainingen worden allerlei mogelijke aanvallen gesimuleerd en wordt geleerd hoe je daarop moet reageren. Vaak doe je instinctmatig de juiste dingen, hier is in feite de sport op gebaseerd. De trainingen zijn zeer gevarieerd, intensief, af en toe pijnlijk omdat je soms nog niet snel genoeg bent of omdat de tegenstander veel meer ervaring heeft en niet altijd rekening houdt met de vaardigheden van een beginner.

Ook word je geleerd om je omgeving in de gaten te houden; er kunnen nog meer tegenstanders zijn, je moet alert zijn, risico’s inschatten en je verdedigende acties goed plannen. Al met al een leuke intensieve sport die naast conditie ook nog je zelfvertrouwen versterkt.

Dat zelfvertrouwen is volgens Imi Lichtenfeld (grondlegger van Krav Maga) ook een valkuil. Na een paar maanden trainen ben je nog steeds een junior in de sport en moet je confrontaties uit de weg gaan. Pas na jaren trainen, klappen opvangen, mogelijke blessures oplopen en doortrainen word je senior.

Bij projectmanagement is dat ook zo. Je kunt pas senior worden wanneer je blauwe plekken hebt opgelopen in je carrière. Je hebt geleerd dat open en transparant zijn een absolute must is, dat je voor een heel groot gedeelte afhankelijk bent van je team, dat je leert inschatten hoeveel vertrouwen je teamleden kunt geven en dat je continue de afgesproken acties moet blijven controleren. Dat de makkelijke en kleine projecten kunnen uitmonden in nachtmerries. Dat projecten op elkaar lijken maar ieder project zijn eigen uitdagingen kent. Als je dit allemaal hebt ervaren ben je klaar om de complexe projecten op te pakken.

Jan Dirk Holthuizen

 

 

Terug naar Actueel